Saturday, December 31, 2011

Penutup 2011

Semalam dan hari ni mamadeena kena diarrhea dan muntah2 yg sangat teruk
Rabu lepas adeena dulu yang kena
tapi papadeena ok je
tanya kat nursery cikgu kata bbrp budak lain pun cirit birit
So mmg dr nursery lah kot

Khamis, kat office mamadeena rs semacam je
pagi diarrhea sekali
tghari rs seram sejuk
kunci bilik n nap
bgn tidur sbb perut memulas
pukul 3pm br lunch
nak balik tp tinggal 2 jam je kan
tgu punye tgu pukul 4 muntah
macam nk fengsan
teringat ms mabuk preggie dulu harharhar takde bezanye perasaan tu
jumaat MC
muntah dan lawatan ke toilet je sepanjang hari
perut flat dan mata bengkak ketiduran


 demam sikit. perut flat baru eyak tp x suh wash, sambung tutup mata.. huhu..kesian..
 lemah je, mintak tepuk nk tidur (lapik kain sbb sll terbocor bila dia poopoo)
makan tetap makan


adeena seems ok hari jumaat
hari ni nk bf dia takut2 sbb takut dia cirit birit jugak
tp husband kata budak cirit birit tak elok pun minum susu sbb tu doc suh bancuh susu cair2
so bf jelah, plus ada antibodies?
terharu dengar sbb papadeena lebih terer
mamadeena tak dpt berfikir sejenak
but she seems ok today
mamadeena lega 

disebabkan tidur spnjg hari, skrg cergas:)

Mengimbau kenangan 2011
Pahit manis berkeluarga, melihat tumbesaran dan perkembangan anak, kerjaya, studies, semuanya bermakna buat mamadeena, tp lebih bermakna kalau studies tu dah tamat kan. ekeke. terasa sesuatu yg tidak terbayar tahun ini. Unresolved. Mungkin tahun hadapan? Insya Allah.



Wednesday, December 21, 2011

Hiatus

Wow lamanya tak bersiaran kat sini.
Sebabnya office tak bg berblog, berfacebook dan menggunakan apa2 lama sosial skrg.
hata gadget2 yg menggunakan wifi office pun tak boleh guna. Tak fun ok!.
Entah ape2 je kan. Semua di blocknye. Ape2jelah asal kau bahagia.
ni pun mamadeena bawa broadband so drpd terbiar je byr bulan2 tp x guna semaksimanya, buat ape kan? hehe

Mamadeena baru balik dr kursus team building 16-18hb kat ayer keroh , Melaka.
Kursus??
BEST!
hehe

Tak sangka mamadeena enjoy kat sana.
balik dr kursus walaupun penat
tp rasa ringan sikit kepala ni
boleh??
hehe

Kesian papadeena sorang2 babysit adeena kat rumah
tp mamadeena x la risau sbb papadeena jg adeena tiptop kan
papa dah train diri sendiri (and well trained by mamadeena) hahha

tak tau kenapa balik dr kursus mamadeena rasa bertambah2 sayang kat family
haha pelik tp benar
bukan sbb berjauhan
tapi atas sebab yg complicated untuk dijelaskan
maybe dtg dr intipati tersirat kursus kot

dan balik je rumah tgk adeena makin besar
besar? haha
macam lama je x jumpa kan

ape2pun team building ni best
kalau ada lg lainkali mamadeena x hesitate dah nk pergi


ps: maybe ini vacation yg mamadeena perlukan selama ini.

Tuesday, December 13, 2011

Pegedil si kecil

Post ni dah lama tak terpublish.
Rasanya dah sebulan lebih kot.
Masa tu mamadeena buat mashed potatoes (konon utk adeena ahha)
tp mashed potatoes tu terlebih garlic so mamadeena simpan je dlm peti.
Dia suatu hari yg indah mamadeena teringin makan soto.
jadi mlm tu buat soto dgn bersungguh2 haha.
Nmpk ada mashed potatoes teringat nk buat pegedil
walaupun dah letak garlic ( mama mamadeena x letak garlic pun dlm pegedil) tp mamadeena belasah je hehe

soto was a hit.
Hahah! bagi bertiga lah.
tapi tak leh lawan soto mama mamadeena (to me)

Mamadeena buat pegedil utk soto dah frozen selebihnya utk kudapan adeena. Cheh. kudapan la sgt.
Tgk2 papa dia yg bedal banyak
Disebabkan pegedil ni lain dr yg lain, rasa dia mmg lain dr yg lain jugak.
Buat pegedil ni senang je.
mamadeena share resepi ok.

  • Mula2 rebus 5 biji kentang dan tumbuk. (Mama mamadeena sllnya goreng kentang yg di potong kiub sblum ditumbuk). Lepastu masukkan cheese (mamadeena guna sekeping cheesedale dan bawang putih (ok x ltk bwg putih & cheese pun x pe je tp sbb mula2 buat mashed potatoes kan haha). Then put aside.
  • Sangai 1 sudu besar jintan manis, satu sudu besar jintan putih dan satu sudu besar ketumbar dan blend. (ada yg dah siap blend jual kat tesco tesci). Put aside.
  • Tumis 2 biji bawang besar dan satu sudu kecil rempah yg dah disangai td (jgn byk sgt nnt terlebih rasa pulak). bila dah masak dan baik bau, masukkan daging hancur (ramly pon boleh, mamadeena guna daging korban sbb kebetulan ada tp leceh skit lah hehe). Tutup api dan gaulkan dgn adunan kentang td. gaul dgn daun sup atau ape2 sayur cthnya florets brocolli cincang / carrot kalau nk buat kudapan. Kalau utk soto mamadeena letak daun sup je. hehe. Sebelum ltk daun sup, letak gula sedikit (1 sudu kecil atau kurang)dan garam tp jgn masin sgt sbb kalau nk mkn dgn sup baik kurangkan masin sbb sup dah masin. pandai2lah balance rasa ok. agak2 lah gula tu cz kentang kan dah manis ehhe. rasa dulu adunan ye.
  • Masukkan sebiji putih telur supaya senang nk bentukkan. Lepas bentukkan celup dlm kuning telur yg diasingkan td dan goreng! Dah siap!. Leceh skit. Oh ye rempah yg lebih td leh buat masak sup soto kalau nk buat soto. mamadeena buat camni sbb ms tu nk terus buat kuah soto.. kalau x buat soto, ambil 1 sudu kecil setiap rempah tu je.
  •  Tunggu org suap.

    Tak sabar2sampai nk masuk muka dlm mangkuk. Mengada2 nak campur nasi, ayam pegedil sekali suap kalau kite bg nasi je. 

    Penuh mulut tgk papabear makan.



    Sekian. hehe.

Thursday, December 8, 2011

Mushroom soup mamadeena

gambar ehsan Mr Google

Alkisah mamadeena buat mushroom soup last weekend
konon nk buat mushroom soup utk adeena lah k
haha jadi mamadeena tak letaklah perasa tambahan ekeke
dan hasilnya kurang sedap,rasa mcm ada sesuatu yg perlu ditambah utk menyedapkan hehe
tapi boleh buat tak tau kenapa tak sedap hehe
Sebelum tu mamadeena ambil gambar
lepas makan, x sedap, terus delete gmbr
jadi ni tempek gmbr mushroom soup org lain ;p

Semalam panaskan balik mushroom soup lebihan mamadeena simpan dlm peti
hampir lupa nk makan sbb tak sedap kan haha
sampai hati
kali ni mamadeena pun letaklah En. perasa skit. skit je, hujung sudu jer :p
bila rasa, Sluurrrpp
Sedapnyer hahha..
Papadeena makan utk dinner
mamadeena mkn nasi hehe
Adeena terliur tgk papa mkn soup, dia pun nak, bg la dia rasa, dia x suke. mujur dia x suka ok. hehe..

Resepi dia mudah je sbb mamadeena guna apa yg ada je kat rumah.

Tumis bawang putih dalm 2 sudu butter. masukkan cendawan Shitake. Campur tepung yg dah larut dlm air sejuk dan kacau perlahan. Masukkan air rebusan ayam. bila dah sebati dan mengelegak, masukkan isi ayam yg direbus dan disiat halus. Tuangkan susu full cream/ low fat, tambahkan pepper, apa2 herba yg ada kat rumah (mamadeena guna italian herbs sbb tu je yg ada kat rumah ehhe). Mamadeena letak gak bread crumbs. hehe. letak la air secukupnya k. sbb biasanya ia akan sgt likat. jgn lupa garam dan perasa hehe. kalau suke soup yg ada color boleh letak kicap skit ekeke. serius x kacau rasa pun sbb ltk x sampai sesudu pun. ok mamadena masak mmg main campak2 je, maybe salah step tp sbb dapur mamadeena so tak ikut peraturan hehe.

Papadeena suh mamadeena buat mushroom soup utk father in law. tp mamadeena tak nak sbb kat rumah dia ada chef hotel. hahaha. harus lawan tokey? takmo lah.. :p

Dulu mamadeena pernah buat lebih kurang macam ni jugak tp letak sikit mushroom soup segera utk perasa, ntah ape2 je hehe. mamadeena prefer ltk perasa skit sbb kita lebih tau sukatan perasa yg kita consume. hehe. dan yg plg penting, kesederhanaan.

Love,
mamadeena

Tuesday, December 6, 2011

Apa itu "thrush in breastfeeding"

Mamadeena dah tak pam susu kat office.
Semalam mamadeena cuti.
Nonton movie dgn papabear.
Seharian keluar pun tak pam susu.
Sebab mamadeena trauma bila perah sakit.
(menyusu adeena pun sakit).

Kat office hari ni pun tak pam susu.
Tak bawa apa2 gadget mengepam, mahupun icepacks.
Sesampai di ofis, kawan tegur, "hai, belenggang kangkung nmpk, hadbag aje?".
Dalam hati sedih tp mamadeena tau ini yg terbaik.
Mamadeena lupa sejarah boleh berulang.
baju ammadeena basah lagi.
terus perah susu manual
sanggup. sayang tgk membasahi baju begitu sahaja.
membasahi baju, membasahi pipi. (ok tipu mamadeena x nangis pun haha)

mamadeena ada jumpa dr hari tu, tp doctor tak cakap apa2 sgt.
Doctor bagi cream, yg bertulis CANDID. What the??? Candida ke? knp tak tulis betul2.
bersama antibiotic.
Mamadeena tak pakai cream sbb takut cuci tak bersih nnt adeena termakan, sbb cream tu beracun n bila cuci susah nk ilang. antibiotics pun x habis huhuhuhuhu... mamadeena hanya pakai cocoa butter.
infeksi beransur baik.

tp masalah 'cracked nipple' muncul di bahagian lain.
Dugaan kan..
mamadeena jadi peminat Mr Google yg setia lunch hour hari ni.
disebabkan doctor x ckp ape2, mamadeena pandai2 je lah cari.
dan jumpa ini.

mamadeena akan jumpa doctor lain ptg ni.
tp mamadeena rasa masalah mamadeena dtg dari ini.
Sebab simptom2nya semua sama.
  • Itchy, pink, red, shiny, or burning nipples (may be cracked) (Note that pink, tender nipples can also be a sign of a bacterial infection, or dermatitis, which should be diagnosed and treated by a dermatologist.)
  • deep, shooting breast pain during or after feedings"
dan menyusukan adeena juga menyakitkan.
Breastfeeding isnt suppose to hurt right. kalau sakit tu sure ada masalah spt bayi melekap tidak betul, bayi ada tongue-tied, posisi penyusuan tidak betul, dan sebagainyer..
mamadeena kena cek adeena da tak fungal infection dlm mulut dia, baru tau tepat ke tak kot??kalau takde yeast infeection, ibu x kan dpt thrust ke?? huhu..

Mamadeena baru terbaca ni kat sini

"If you have thrush, be aware of the relationship between thrush and breastfeeding. If you have a yeast infection in your nipples, your baby will have it too, even if you see no symptoms. Your baby may be unsettled, and you should seek treatment, but it is not a serious condition."

Siapa yg ada experience ttg ni eh? kalau ada, harap leh tinggalkan komen...

Info for the day..
Love,
Mamadeena

Thursday, December 1, 2011

Kenapa duit dalam akaun tiba2 ada extra??

Tadi log in cimb.
Tengok ada extra rm240. pelik.
rasanya baru je draw rm200 smlm spptnye makin menyusut, tp kenapa x berubah.
fikir punya fikir.. rasanya dapat claim company utk pneumococal vaccine adeena hari tu kot.
Mamadeena surprised.
Sebab ktorg fikir vaccine camni tak leh claim dan dpt full.
Hari tu call admin, dorang kata maybe dpt claim separuh je.
tp tgk2 ada amaun 241, tak salah lagi lah , dpt full claim.
nasib baik mamadeena claim jugak walaupun dorang kata maybe dpt claim separuh je..
Best gilak! hehe

ps:in the future kena rajin2 claim wpun singgit haha.

It's irony labels for this post happy, kerja, duit. HAH! dpt duit happy/happy kerja? LOL

Sign that mamadeena may need a break.



When You Write a Blog Post Called Sign That You May Need a Break...









Friday, November 25, 2011

I declare myself a successful mermerter. hah.

Macam kalau kena kejar dek anjing.
ketakutan.
pagar 2 meter pun lepas.
LOL

tadi sewaktu dlm mode mendiamkan diri.
sedar2 baju basah.
oh no!
pantas bukak balik youtube.
walaupun dah sll tgk psl hand expressing kan
tp td terjumpa satu vid
yg membuatkan mamadeena faham sikit la

ni link dia --> Correct and incorrect breastfeeding hand expression.





and the rest is history..


memula dpt hinkmilk je. memula nk guna botol tp dah tau wajib akan berterabur punya jd cari2 nasib ada bekas ni. steril and ready for use.



hindmilk

tertunduk2 perah sbb takut org nmpk (wpun kaum2 adam tgh solat jumaat & dah kunci pintu) tp sbb ada blind je, takut gak. spttnye posisi kena tegak ye spy flow steady and mama dlm keadaan relax. tp dlm kes mamadeena ni matlamat menghalalkan cara haha. apa2 pun boleh asal susu dpt dikeluarkan utk elak bengkak susu.


and taraaa... (slps 40minit~ lama giler~~~boleh la diterima utk amatur kan hehehe). walaupun boleh perah lg tp sbb lama sgt dan lenguh tgn, mamadeena rs cukup lah utk kurangkan bengkak.



menyorok blkg beg pam susu hehe


note: segala gambar adalah bertujuan utk perkongsian semata-mata. sumpah tiada niat tersembunyi. sekadar pesanan penaja :)




Masa bertafakur sblum perah susu tu tak tahu nk selesai masalah macam mana
Jadi mamadeena ambil initiatif meng google cara utk menyembuhkan luka di sini dgn cara salt water rinse (nmpk sgt free aku hari ni kan lol)

Mamadeena telah men dilute kan stgh sudu garam dlm air suam dan meletakkan pd tmpt lukaan

Dan lap slps bbrp minit dan sapukan dgn air susu

Boleh juga tuam tmpt luka dgn ais, tp mamadeena rasa kalau tuam ais nnt jd blockage pulak kan, sbb suhu sejuk macam x sesuai je utk aliran susu kan? hehe ni common sense sendiri je. suka suki mamadeena. dan lepas tu baru try hand expressing.

Dan variasikan posisi penyusuan utk meminimakan kesakitan. ni point yg mamadeena kutip dari lin kni utk mamadeena. ada byk info lain. yg berminat boleh baca butiran di link ini lebih lanjut.


Erm pagi td mermet mamadeena fail sbb mamadeena tak tau mcm mana nk dptkan Let down reflects (LDR). adeena je yg pro utk LDR ni. hehe. plus kena berani sikit ms mermet ni, mamadeena tak berani sbb takut hehe. ape lah sgt sakit tu dgn sakit luka tu kan. sbnrnya kalau tau teknik tak sakit pun. lagi best dr pam susu guna machine. hehe. cuma kalau kat office tak sesuai la nk mermert sll sbb kesuntukan masa kan. mujur hari ni hari jumaat;)

Sekian:p

Happy holidays!

fail mermet

sobs..
mamadeena try pam pagi td tp luka pulak yg lg satu
so both luka
mamadeena ckp psl apa yg luka? god biar betul i'm talking abt my B on the internet........
Ok. bila menjejaskan diri sendiri
haruslah dihentikan pam
disebabkan engorge sgt sbb smlm kurang breastfeed adeena, tgh mlm ms breastfeed adeena tahan je sakit with every sucking, igt ms mula2 adeena hisap je sakit, tp sampai ke sudah sampai mamadeena tk dpt lelap mata sama2 dgn adeena.
so last resort skrg
mermet
dpt kurang dr 0.5 oz. hindmilk je.
mmg fail mermet.
what to do....
duduk diam
dan bertafakur >.<


... rasa mcm kalau boleh nak jumpa doktor perempuan yg boleh ajarkan teknik mermet LIVE (of course la mamadeena yg kena jd model kan), mamadeena tk kisah n tak segan pun. instead of jumpa doctor dan ckp 2 minit dan bg nursing butter mcm hari tu. frust ok. knp xde doktor khusus utk penyusuan?? sbb ada doktor perempuan (yg dah berkahwin dan ada anak) bila kita jumpa macam x de perasaan je bila ckp psl breastfeeding. soulless doctor. Errgghhh..

Thursday, November 24, 2011

1st time kena g kursus yg panjang. tak suka ok.

Kembali kpd hidup asal.
Lepas 3 hari g baking class, hari ni dah kembali di tmpt kerja.
kursus best. walaupun penat giler tp enjoy.
cuma spjg kursus tak sempat sgt nak pam susu, tp cuba juga.
hari 1st pam 2x je. x best ok sbb x selesa tak pam
hari 2nd & 3rd pam 3x tp sesi tak lama sgt setiap sesi
Oleh kerana tekanan tmpt utk mengepam, kdg2 pam susu dm kereta
susu dpt pun tak meriah
dan yg plg gile tak best filter utk corong pam terkoyak ms basuh ok, padahal x de la ganas ape pun ms basuh tu!! sobs..
jadi ada satu je yg boleh pakai
dan tak tau kenapa masalah kelukaan timbul
permukaan kulit kering sbb kurang mengepam rasanya
dan pernah sekali lupa nk apply nursing butter
Spttnya tak perlu pakai cream pun tp sbb sebelum ni pernah melecet sbb tersilap teknik pam, so sll akan apply nursing butter sblum pam. fobia ok kalau luka tak leh nak pam.
Jadi sudahnya hari ni kat office fobia nak pam takut masalah luka tu lg teruk. nak guna teknik mermet. Pernah try tp mungkin x pandai kot. tak kua pun susunya haha huhu hoho.
Rs nya tak ramai ibu2 yg ada masalah ni sbb rs cam ibu2 mengepam cam happy je tak yah apply cream apa2..
so i am one of the lucky few lah kot.. huhu


Nursing butter wajib ada dlm bag. adapter tu rsnya baru pakai 2x kot dah buat hal.


dan adapter breastpump utk pakai dlm kereta ni teramat lah sengal
dia function 3x suction and rest, 3x suction n rest. gile agaknya adapter ni
rasa nk baling kat longkang ok ms tu!
tp sabar je le..dah la corong pump ada satu je, suction pulak teruk, ini bersamaan dgn kesewelan mamadeena.
tp ini bukan kali pertama mslh melecet/ luka. dah pernah lalui. jd pasrah & redha je la.

Org kata (seorang Ustaz) pernah berkata tahap redha ni ada 2 jenis. satu redha yg kita ucapkan innalillahiwainnailaihirojiun, kita masih menerima dan bersabar.. satu lagi redha adalah apabila kita mengucapkan alhamdulillah dan kita gembira dgn dugaan yg diberi. redha jenis kedua ni hanya dipunyai oleh org yg sgt2 istimewa. mamadeena kira mamadeena bukan kategori istimewa ini. tapi walaubagaimanapun kita kena berusaha ke arah itu.. tazkirah, iklan hari khamis hehehe:P

Lepas tu hari ni baru dpt tau yg mamadeena kena g team building 3 hari bln dpn
sgt lah x de hati ok..
sbb 1st time kena g kursus dan tidur sekali kat sana
jd rs cam berat hati je
camni lah rupanya perasaan ibu2 bekerja yg terpaksa g kursus
huhu
1st time rasa.
rasa yg tak best.

Sekian.


Friday, November 18, 2011

Kami anak2 yang terpaksa menurut perintah :p

Tajuk post ikhlas ke tak ni? Separuh2 jiwa jugak lah. hehe.

Ahad ni family mamadeena akan mematuhkan diri yg malas ni ke Muar menghadiri majlis pernikahan sahabat papadeena

Jadi according to plan (hehe) malam ni sampai esok familydeena (sejak bila wujud nama family ni? --> sejak sekarang:p), gerak gempur laundry dan masak bubur nasi adeena sampai pengsan. Read as menyediakan makan pakai di bawah tempat berteduh kami ceceh.poyo.

Nanti kami jadi org tua, kami pulak heret anak2 pergi kenduri :-S. Untuk kebaikan anak2 jugak kan. huhu. skrg ni ikut je ok, jgn banyak cerita. nanti faham sendiri (walaupun faham tp sll buat2 tak faham). ye baiklah.

Pergi muar tu, cari la mi bandung muar ke apa2 kan, supaya x lah rasa bosan nk berjalan. kan? at least ada motif lain. haha. ~monolog diri sendiri.

Lepas tu ptg (ptg ke? rs cam tgh malam je br sampai sbb nk menyinggah melaka la pulokk) ahad balik terus koma 6jam. Frozen food adeena, kemas rumah, kemas dapur sinki,laundry, iron baju, beg baju& kelengkapan adeena tiptopteko SIAP!. Blerghh.


Wednesday, November 16, 2011

Tuesday, November 15, 2011

Year end sales?

Siapa2 mummies yg tau year end sale (baby and kids apparel) mana2 area kajang, bangi, KL, selangor, please drop a link here ok.

hehe. Thanks in advance!

ps: mamadeena sll ketinggalan year end sale/warehouse sales etc. tau2 dah licin dah.

ps: baru tau pureen warehouse sale 3&4 December ni. 3hb mamadeena dah ada kat kelantan. *mode sedih :(* kenapa mmadeena sll terlepas warehouse sales..

Kad kahwin dalam bahasa inggeris?

Tak pelik.
Tapi kalau pakcik makcik di kampung dpt kad kahwin bahasa inggeris?
Mesti pelik kan?

Saya tak faham.
apa yg cuba ditonjolkan di sini.

bakal bini orang sekampung (bukan omputeh)
sahabat handai juga org kampung dan sahabat taulan serata malaysia (bkn omputes)
VIP, VVIP, raja, sultan, datodatin?? (tiada dlm senarai, datuk nenek adalah)
jadi, kenapa bahasa inggeris?


tak faham.

Monday, November 14, 2011

Kenduri kahwin hari Isnin *sigh*

Cuti-cuti sekolah ni tentu ramai yg akan melangsungkan perkahwinan kan
tau kerja cikgu,
tp kenapa kena buat kenduri hari Isnin.
Tak puas hati.
Jauh 10 jam perjalanan pulak tu.
kenapa aku mengeluh nie.....................

sbb suami isteri nk apply cuti selasa utk 'mengedate' (hantar adeena kat nursery-hehe hantar nursery tak risau sgt kat adeena cz dia behave kat nursery) TAPI mak nak bertolak balik hari selasa dari kelantan..

Stress sekejap.
tulis kat sini boleh hilangkan stress ke??
Gigit meja.

Ps: homemade nugget turned out keras dan cream puff tak terbuat harhar 44x. tp ayam panggang resepi timur barat sebagai ganti. nama dia timur barat sbb letak italian herbs plus kicap hahaha. tp adeena sgt suke. suke la tu kalau ade perasa2 kicap tu kan. gambar sume kat lappy di rumah, sekian :P

Friday, November 11, 2011

Plan hujung minggu. Cream puff. Homemade nugget.

Mamadeena tak berniat nk beli benda ni pada mulanya
Masa tu cari bahan buat kek coklat je (hah jgn disebut kek coklat tu sbb mamadeena rs mamadeena buat tak sedap sbb esen vanilla tu rasa mcm ubat, terus kek coklat tu rs cm pelik dan tak sedap).
Biasanya org pakai ni ke nk buat cream puff? yg mamadeena tgk sllnya alat dia cam lg canggih dan mahal je.. hehe
disebabkan yg ni harga murah, mamadeena bli je lah kot2 ada feeling2 nk buat creampuff kan
haha penyakit berjangkit betul. (blum berjangkit selagi tak nmpk hasil ok. haha.
Sumpah tak letak hasil kalau tak jd:p

Homemade nugget tu pula mamadeena berniat nk buat sbb ada roti yg hampir2 nak expired,
tp rsnya dah nak habis kot. tgk la nnt mamadeena guna tepung biasa atau roti je.
Kena google resepi dulu. hehe. x tau knp teringin nk buat homemade nuggets ni (tgk2 adeena tak suke pun kan) hehe insya Allah dia suke kot. kalau dia x suke mak bapak dia boleh licinkan hehe. nuggets kat kedai kan tak best utk baby, ada fillers dan pengawet dan perasa tambahan so, mamadeena teringinlah nk buat bola2 ni. hehe.

walaupun weekend ni papabear ada training utk dua2 hari (bijaksana betul buat training weekend, tak considerate langsung, ape dorang peduli kot) , mamadeena insyaAllah akan jayakan jugak. malam ni mungkin? hehe.


adeena teman mamadeena and papadeena shopping:abaikan kaki ayam tu ye, sbb stokin tertinggal dlm kete. kasut dia jgn tanye hehehehe

Cuti sekolah hampir tiba.. cheh2 macam la anak dah sekolah je bunyinya

Bestnya dgr kwn2 cikgu2 yang cuti panjang sempena cuti sekolah
boleh jadi fulltime housewife
boleh main masak-masak kat rumah
spend quality time dgn family, husband dan anak2
heaven nya..
walaupun utk jangkamasa sekejap
ok la kan

tapi mamadeena ni hanya mampu melihat je lah
kalau nak suruh jadi cikgu mmg simpang takkan
hehehe sbb mamadeena tak minat jd cikgu
jd cikgu kat anak2 je lah boleh hehe
tp mamadeena respect profession guru ni
profession yg mulia lah katakan.
tak semua org berbakat jd cikgu ni
mamadeena ni mmg tak berbakat lah
hehehe

Tuesday, November 8, 2011

Bila bayi biasanya mula berjalan. ini bukan post ttg Adeena haha #2

Post kali ni mamadeena nk ckp psl development adeena dan sedikit informasi tentang " Bila bayi biasanya mula berjalan".

Mulanya mamadeena rasa risau bila adeena lambat berjalan dan sepupunya yg kini berusia setahun sebulan sudah mula berjalan pada usianya 9 bulan. sengat cpt kan??! pada usia tu adeena merangkak je.

dan lama kelamaan mamadeeena muhasabah diri LOL muhasabah diri ok
bahawa apa yg berlaku semuanya Allah yang ciptakan
dan bila fahami konsep ini dalam2
mamadeena jadi tak risau lagi
dan " just go with the flow"
dan plg penting bersyukurlah

dan bergerak dgn ilmu
kita akan rasa lebih yakin

dan baru minggu lepas mamadeena terbaca info di sini berkenaan
"when babies usually walk"
tu pun sbb adeena baru2 je melangkah setapak dua..
hehe pd usia setahun 3 bln baru adeena nk blajar jalan.

ok apa2 yg mamadeena type ni macam terjemahan dr link kat atas je.
ada bayi yg berjalan awal dan bayi yg berjalan lebih lambat.
50% bayi berjalan pd usia setahun dan selebihnya dalam 9 bulan hingga 16 bulan.
Faktor2 yg mempengaruhi perkembangan bayi berjalan bergantung pd 3 faktor iaitu



  • kekuatan otot

  • keseimbangan

  • temperaments (cara berfikir, tatatertib, karakter bayi)

dan yg paling menarik hati mamadeena faktor ke-3 yg mempengaruhi perkembangan bayi berjalan yg plg utama skali. faktor ni dah buat mamadeena tahu kenapa adeena baru nak berjalan.

copy and paste :p

"Late walkers are more likely to be content to entertain themselves with seeing and fingering fun than with motor accomplishments. A late walker goes through the crawl-cruise-stand-walk sequence slowly and cautiously, calculating each step and progressing at his own comfortable rate. When he does finally walk, he walks well."


"The early walker, on the contrary, may be the impulsive, motor-driven baby who has raced through each motor milestone before parents could get their camera ready. While there is no definite profile of early walkers, they tend to be high-need babies who early on left the lap stage and squirmed out of infant seats. Body type may also affect the age of walking. Lean babies tend to walk earlier. Early and impulsive walkers are often more accident-prone than their more cautious walking mates. "


dan di sini mamadeena simpulkan bayi berjalan dalam range 16bln adalah normal. kalau lmbt sikit pun normal ok. mama2 di luar sana yg risau, jgn risau lg ye. setiap bayi adalah unik :)

dan dgn ini mamadeena declare 'honeymoon' mamadeena bakal berakhir. hrp2 adeena dah pandai jln pun dia behave, malas mamadeena nk kejar2 ni hehe.

oh ye. adeena dah jln byk langkah dah. tp dia pegang kain/ baju baru dia nk jalan. kalau x de kain, or barang, dia x pulak nk jalan. dia rasa selamat pegang barang ke?? so ktorg sll bg dia baru dan ckp kat dia dia stand up n walk *jd pompom parents cheer adeena utk jalan hahah* hehe.. xpe la adeena nk pegang barang sambil jalan, asal itu boleh latih adeena. hehe.

Aaaah so cute lah babies berjalan kan. terkedek2. ahha.







Thursday, November 3, 2011

Post ni bukan pasal adeena :p #1

haha lagi2 ckp psl adeena3..
maybe kena tukar tajuk blog jd nama anak kot..heheee
lepas post ni nk post psl baby lagi haha..yg akan dtg lebih berinformasi

skrg adeena dah minum susu byk
bdn pun makin nmpk kelemakannya berbanding sblum ni
tp knp mamadeena macam x happy (read: keresahan jiwa)
haha sbb takde stok yg byk
skrg dia minum 5botol x 4oz (ok la kan banding sebelum ni)
mmg bagus adeena minum susu yg fresh
(perah hari ni, bagi esok)
tp kalau dia minum byk, jd x cukup stok pulak
pasrah2..
takpelah adeena asalkan adeena minum susu
kalau tak, 2 botol x 3oz pun susah nk habis
makan pun tak nak (masa sakit)
berat badan menurun
BMI -ve

Sekarang mamadeena kena redha dan pasrah je tak dpt penuhi demand
sbb bila tension bekalan jd ciput
tp seciput mana pun x pernah putus semangat ni
jadual perahan macam biasa kat ofis+ di rumah(bila sempat)
dan tak pernah rasa nk berhenti sampai ia kering ok bebeh

kita cuba lg utk anak no 2. dgn izin-Nya
buat stok yg byk dr awal sampai kena beli deep freezer :p
best berangan.

Monday, October 31, 2011

post geram: perbezaan antara mengada dan manja

Dengan mama dia mengada
Dengan Nenda pun dia ngada
Dgn papa dia manja
kat taska dia la budak plg senang jaga, tak nangis langsung ok!
macam tak percaya
dorang tipu ke??
cam tak boleh caya si tecik tu tak nangis langsung


adeena2
hari demi hari pening kepala otak Mamadeena

kalau kat rumah manja sgt dgn papa
kalau papa marah bila adeena buat salah dia cari mama dia mintak peluk ke pe bagai
bila mamadeena marah (sj je gertak) dpn Nen, dia g kat Nen dia mintak dukung!
drama betol
geram

dgn mama & Nen
tukar lampin nangis, pakai baju nangis. (60% sllnya mmg nangis)

kdg2 nk basuh kencing berak pun nangis
nangis3..nangis mengada2, bkn kua air mata pon.

tp mamadeena dah sedaya upaya tak manjakan, sll hati kering je

dulu pnah pujuk tp papa tak bg, so mamadeena sll buat tak tau je kalau adeena mengada2

kalau banding dgn nenek, adeena lebih dimanjakan

tp dgn papa dia
ms tukar diaper
diam je
sapu minyak angin baik je
pakai baju sume
ok je
geram tak???

kat nursery tak nangis langsung
bila mamadeena nk letak dlm carseat balik dr nursery meraung tak nak duduk dlm carseat
sampai cikgu adeena kata
adeena nangis? (macam benda pelik tgk adeena nangis kot?)
mamadeena tanye cikgu kat nursery nanes tak
cikgu adeena kata kat nursery tak nangis pun
kalau pernah nangis pun sbb nk susu atau bersebab

geram tak?
tak faham betul.

ranking mengada adeena
1. Nenek
2. MAmadeena
3. Papa
4. Nursery

siap ada ranking mengada kan.
:p


Adeena dgn papa kesayangan,




org lain tak berpeluh, dia berpeluh2 basah kepala
Geram rs nk cubit pipi sampai merah.

Monday, October 24, 2011

pneumococcal vaccine for Adeena


Sabtu lepas bawa si kecik g kpj hosp utk injection pneumococcal
Sebenarnya dah lama nk bawa tp sebelum ni adeena tak sihat kan
bila dah bebetul sihat baru bawa dia g inject
Tanya Doc akan demam tak injection ni,
sbb dgr2 mmg akan ada kemungkinan utk demam
Doc kata selalunya budak tak demam
Mlmnye badan adeena panas
Seeloknya baik doc cakap bengantung pada antibodi budak dan boleh la parents adeena ni berjaga2 kan huhu..
tapi demam dia tak teruk sgt sbb ahad dia cam ok, tp pagi tadi naik skit suhu bdn dia. maybe tgh adjust dgn injected vaccine dan tak stabil lg. sbb tu demam dtg dan pergi.

ni gmbr sebelum demam. haih adeena2 sopan betul.


Injection ni bagus utk sape2 yg mmg hantar anak2 ke nursery
Boleh lindungi anak2 dari "deep pneumococcal infections" (khususnya septicemia and meningitis)
lagipun dulu adeena pernah kena pneumonia (lung infection) jadi vaksin ni mmg sgt perlu utk dia.
Anak2 yg dijaga homecare tak terdedah sgt dgn bakteria, kulat, parasit dan virus berbanding nursery jadi tak wajib sgt tp kalau nk ambil pun boleh. Double protection.
dan harga vaccine ni RM 241 (utk yg tak tau) , 1 dos, pd umur adeena
Bergantung pd umur budak tu, ada yg lebih dari satu dos, maybe itu utk under 1y.o.

Sekian info hari ini :)

Erti bersungguh-sungguh

Baiklah
hari ini azamku utk menyispkan satu chapter
pakar motivasi kata ( motovasi??) kalau nk merealisasikan sesuatu
kena tulis atas kertas
jgn pasang angan2 dlm minda je
ok, baiklah
kucatat dlm belog?
kira jugak kan?
ok, bersemangatlah!
Jangan futusasa!
i hate you tu kena tukar pd i love you.
yikes!

Sunday, October 23, 2011

HELP!

Melihat benda ni
rasa cam..
"how am i to finish this?!!"
Rasa nak menangis!
Kalaulah dgn menangis boleh siap!
I hate you!

Thursday, October 20, 2011

baby headband~2nd attempt

Mamadeena tgh buat headband baru teeehee weeheee..
Guna lebihan lace yg Nen adeena guna utk buat kusyen hehe
tapi belum siap
pending sbb ketiadaan butang?
dimanakan ku cari butang??
Mamadeena (sedap jugak mama Mamadeena ni , perasan hehe)terjumpa butang yang sgt cumilnyer di sini.
comel gila, kalau dapt semua sure tak tau nk buat ape
mungkin jahit kat segala baju adeena kot
tampal kat baju, topi, baju kurung ke?
comel!
hover kan mama Adeena ni.



ok kalau nk menyusahkan diri dan menjadi kreatif banyak je cara buat butang sendiri
gunakan tali ( /kain (yg sesuai ye)kalau kreatif sgt) seperti di sini









atau seperti di sini..



tapi sbnrnya cara buat butang paling best adalah menggunakan ini:


Ehsan pic dari sini:







dan button maker kit ni boleh didapati di Daiso, japan. ok tak perlu pergi Jepun. branch Daiso ada di sini. tp maamdeena tak berpeluang nak g (sbb baru je tau button maker kit ni boleh dapat kat mesia rupanya, hengatkan hoversee je ader). heee

ok disebabkan mamadeena tak dpt g kedai Daiso lagi dan nak sgt buat butang, kite guna creativity yg ada ok..








nak beli online accout dibekukan sementara waktu ekeke
so guna je butang baju lama (yg dah tak pakai)
dan buat butang bungkus..:p
tp buat ms ni khayalan semata2
cuma bunga dan headband je yg ada







cit..igtkan dah siap ek hehe.. belom lg..







butang oh butang!


Sarah has gone to Miriiiiiii...

makan oren mcm makan nasi lol



Ini kawan baik saya
nama dia sarah
saya kenal dia sejak di universiti
Sarah berkawan dgn Azila
Fatihah berkawan dgn Azila juga
kemudian fatihah berkawan dgn sarah
hehe



Saya tak tau dia igt ke tak
tapi kali pertama saya kenal dia sewaktu dia tumpangkan saya ke bustand
sbb hari nak hujan
kebetulan azila mmg dlm kereta dia
sy nmpk azila
ketuk tingkap kereta panggil azila
dan berharap ada org berhati mulia akan tumpangkan sy
hehe
sebenarnya dlm hati bermohon boleh minta bantuan kawan Cik azila untuk tumpangkan
sbb hari nak hujan?
Mujur Pn eh belum Pn. lagi, Cik sarah baik hati
dia pun tumpangkan kami bersama-sama
Sejak dari hari tu, sy kenal dia.


dan sy berkawan dgnnya sampai sekarang.





Kpd: Pn Sarah
Semoga kehidupan baru kini lebih bermakna!!! hehe
ringkas, padat dan ikhlas
dari: Pn Fatihah


Tuesday, October 18, 2011

dan hati si pemungut sampah yg paling mulia

Jika takut untuk membantu menjadi faktor utama yue yue tidak dibantu
kenapa tidak telefon polis atau ambulans

dan selain itu penyebab untuk tidak membantu adalah kerana keperihatinan itu tiada langsung.

dan di pengakhirannya dalam 1 dalam 18 datang membantu yue yue
dan cuba utk mendapatkan bantuan/mencari ibunya

kukira dia yg paling berhati mulia walaupun dia hanya mengalihkan yue yue ke tepi jalan.
satu perbuatan yg mudah bukan?

dan yg plg memilukan petikan kata-kata dari manusia ini dari sini

"You saw that girl on the CCTV footage, she didn't see where she was going, you know. I was on the phone when it happened, I didn't mean it," he said. "When I realised I had knocked her down, I thought I'd go down to see how she was. Then when I saw that she was already bleeding, I decided to just step on the gas pedal and escape seeing that nobody was around me."

"If she is dead, I may pay only about 20,000 yuan ($3,125). But if she is injured, it may cost me hundreds of thousands yuan," he added.

Subhanallah sanggup langgar dgn tayar blkg buat kali kedua. di manakah mata hati.................

dan sila baca komen di link ini

Thursday, October 13, 2011

baby headband yg menggeramkan

Pertama kali lihat headband ni rs cam uuuu cumilsnyerrrr..
dan rasa cam senang je nak buat ni
boleh buat sendiri
sy mmg suka pd kraftangan
rs puas boleh buat sendiri
yg dia buat kemas je
tak byk la penjual baby headband buatan sendiri yg boleh buat dgn kemas. yg buat ribbon biasa pun nmpk cam 'keras' je ribbon puff tu. tak cantik. hahah.







Shomel! geram! rs mcm x byk yg boleh buat design mcm ni. dari onulaa je kot??








yg mcm ni pun cantik. dan byk jugak nmpk style camni. nmpk senang kan. hehe








ni yg terbaru dr onulaa. derang kata imported. xtau lah import dr mana.. sgt besar kan munge dia? baby tak geli2 ke? haha tp apae2 pun sgt comel








ni pun terbaru dr onulaa. imported jugak.. cantikkan? headband tu cam jarang nmpk tp bunga tu mcm gmbr 1st cuma tukar material je, campur dgnkain net.







haha amatur. sj try. beli headband sejak bulan puasa, igt nk pakai ms raya tp x kesampaian, lepas raya abru buat. yg putih tu sj try2 nk ikut onulaa tp x jadi! haha lgpun guna organza, onulaa guna chifon utk design tu. yg kanan tu google youtube je. senang bakar je tepi kelopak2. tp kurang menjadi kot sbb susunan kelopak kurang seninya. dah la buat mlm2 buta ms tu. haha.






anyhow..





it was a good try lah kan





nk cuba lg nnt





tp tak de material yg sesuai dan color yg cantik





ada sape2 nk derma perca2 kain yg best2 tak





heheh


pictures *credits to Onulaa as trademark*



Kasih ibu

Ape perasaan kita melihat gambar ini? terharu kan..



Sedih pd masa yg sama.. kerana janin sepeti inilah yg tidak dihargai langsung oleh segelintir manusia.. sekali lg minta dijauhkan...



Artikel penuh kite baca dari sini..

Wednesday, October 12, 2011

Wordy Wednesday!!









Bengang tak bila cikgu nursery pulangkan susu yg kita dah perah
bukan senang nk perah (in my case)
bagi balik bulat2
bengang sgt!%^%#&**(#$&%()#*(#@#H*#@&^%#@!^*()_!
dia kata dulu (ms 1st time jadi camni)yg adeena tak nak minum habis susu kite
so petang dia tak bg botol yg ketiga instead bg susu pediasure
(ok pjg kisah susu pediasure tu tp kite mmg bekalkan jugak sbb dulu pernah adeena nk minum sampai 6botol susu kat nursery plus bg pediasure cz ms tu adeena lose weight sbb sakit teruk and takde selera makan langsung so paed suggest pediasure- walaupun agak janggal statement sakit teruk ubatnya susu ibulah kan- tp ms adeena sakit kite just bg susu kite, bila nenek dia jaga (yg nak sangat dia gain weight cpt, nenek akan bg pediasure jugak), so kita biarje lah nenek nk bg susu ape2 pun asalkan jgn x bg susu kite langsung)

kuandaikan adeena ngantuk ms belah pagi so dia x nk minum susu sgt waktu pagi
dia mmg camtu kalau ngantuk sgt x nak minom melainkan direct feeeding tu dia x kan tolak:p
tapikan ape ke bijak cikgu dia x bg terus susu kite yg mmg kite bekalkan n bg susu lain
lojik ke, lepastu pulangkan balik? dia kata minum susu tepung adeena minum sampai habis!
tipoo je, hari sebelum tu nenek jaga ok je adeena minum 3 botol susu ibu je

bila fikirkan balik bagus jugak dia pulangkan sbb kalau tak, kita tak tau yg dia x bagi harharhar.. buatnye dia buang terus susuku dlm sinki kan..
kite tak kisah nk bg susu tepung (i have nothing against FM) tp habiskan la susu ibu dulu!!!!
lepas tu nk bg segelen kat adeena tu bg la kalau dia nak susu lagi
tp sllnya adeena mmg minum 3 botol je max..xperlu tambahan melainkan kalau ms growth spurt adeena dia nk minum berpuluh2 oz tp adeena ni mmg jenis x kuat menyusu sgt lg2 dah mkn solid food

ni 2nd time buat camni
walaupun kite dah cakap suro habiskan susu kite dulu
so? esok rasakan.
hari ni nen jaga adeena so x dpt nk face to face dgn cikgu adeena
Esok ok. Esok tunggu saya.

Tuesday, October 11, 2011

puff pastry short course?

Sesungguhnya sy ketiadaan mood
Boss suruh attend kelas pastri
sy suka sgt
.
.
.
Lepas cek tarikh kelas yg available
hari minggu???
sabtu ahad lak tuh
ERK..
takde tarikh lain ke...
ada jemputan kahwin
dah janji dgn papa adeena akan pergi
.
.
.

Sebelum ni try buat croissant sendiri kat office
saja2 je (boss suruh)
tapi tak tau la menjadi ke tak
syok sendiri je buat tak tau betul ke tak teknik dan hasil
sbb tu boss suruh pergi kelas















.doh pastry dan croissant.sedap.tapi taktau betul ke salah.



































Monday, October 10, 2011

Bila adeena selsema

Adeena selsema dan batuk lagi
tp kali ni mcm batuk kering
kesian dia bila batuk tidur tak lena

minggu lepas nenek tak jaga adeena sbb nenek bz
hari selasa je nenek jaga
sudahnya, hari jumaat dah nmpk symptom selsema

disebabkan adeena ada history lung infection
ktorg mmg cuak sgt kalau dia selsema n batuk
lalu ktorg pun bg ubt yg kpj bekalkan sebelum ni
tp lepas baca blog pn hanie (sy tak link lg kat sini tp sll mengendap blog ibu2 hehe)
rs cam x nk bg dia ubt kalau boleh ( mmg tau ubt tak bagus utk baby apetah lg ubt selsema yg kemengantukan)

dah bagi scotts emulsion utk adeena
rs x nk bg ubat huhu
kalau demam baru bagi. kan..

bila adeena ngantuk bila mkn ubt selsema ( dan kalau hari biasa kalau dia ngantuk pun)
dia akan tak nak makan (mkn pun skit je)
lapar camne pun, dia akn pilih nk tdo
dan tak senyum sgt kat org
muka tak de perasaan je

ok disebabkan sakit adeena maybe tak teruk sgt (kalau teruk tu maybe kalau batuk dia berleluasa),
mlm ni x nk bg apa2 ubat
rs mcm bersalah igt balik pg td bg dia mkn ubt
dan tau dia akan lalok satu hari kat nursery
(sebab ubat tu sgt melalokkan, effect dia sampai ptg)
rs bersalah sbb kite yg bg makan
tp bg mkn niat asal nk bg cpt baik sakit..
hingus meleleh je
tp budak2 mmg normal je selsema2 ni kan
cuma sbb dulu adeena pernha kena lung infection tu yg mama dia ni jd risau terlebih2

sian adeena kecik2 dah kena mkn ubt..

ntah2 ape2 kite type terabur2 je kan
excuse me. otak x brp nk center hari isnin ni:p

Friday, October 7, 2011

Merokok tak akan menjejaskan kesihatan

tajuk sinis pagi ini
biar sinis
tp sy confirm takkan ada yg terkesan pun

Hidupkan penghawa dingin sebaik menaiki kereta ditakuti
takut cancer
tapi merokok tidak.
pelik.

Sy bukan nak ckp psl aircond
(sebaiknya biarkan dulu pengudaraan homogen sebelum masuk dan mengunci diri di dalam kereta anda)
Tapi sy mahu berckp psl rokok
dgr2 harga rokok akan naik lg
baguslah
tapi kalau ada yg sanggup ikat perut semata2 nk bli rokok
mcm mana tu
wujud ke org mcm ni?

Benci rokok.

Thursday, October 6, 2011

I'll meet 'you' next year



Mulanya rasa macam tak nak tgk gambar kwn2 bergraduasi
( tapi tgk jugak haha )
lepas tgk gmbr tu rasa macam smgt terbakar pulak ( ececeh poyo )
siap g pinjam buku kat library kat office
kemudahan library dah ada knp tak nak pakai
( sbb malas, no comment )
rs macam mental block dgn 'benda' tu ( tak nak sebut nama dia sbb benci )
tp tak nak terbengkalai
....
tgu sy tahun depan!
ameen...

Monday, October 3, 2011

Adeena's diet

Links ku hilang
dan aku sgt lah pemalas utk mengembalikannya
kerna ia memerlukan kesabaran yg tinggi
dan setiap kali nk tgk blog kawan2, type manual je, mujur ada history link yg akan auto kua sendiri.
haha.
tak bangga
tp kesal sbb pemalas.

tadi terbaca ttg solid food Pn Ruwaida utk anaknya.
blog ni mmg aku suka baca
tp sbg silent reader je

Adeena dulu start makan pd usia 6 bulan.
sebelum 6 bln, alhamdulillah aku suri rumah jadi adeena minum fresh milk ibunya
masa tu selalu rasa dan terfikir cukup ke susu utk anakku ni sbb adeena kecil je,
maksudku, rangka dia kecil, tp dalam hati rasa macam dia berisi
ditambah pulak dgn mama kata adeena tak sebulat aku ms kecil (aku ms kecil mungkin kuat nangis dan ibuku mp 'oversupply milk' so aku nangis je mama sumbat susu hehe, sbb tu aku bagai di pam2, aku usia 2 bulan sm dgn adeena masa usia 5 bulan kot?)
ok berbalik pd ceritera asal
...jadi rs mcm cukup ke susu ni..
haha mmg ms tu paranoid yg membawa pd pathetic pun ada
tp aku diamkan aje
tp setiap kali ke rumah mertua mesti dorang kata adeena isi kental, tembam dan sebagainya
pelik juga
kontra di situ
fening akak di kala itu
tp biar jelah asalkan adeena sihat
dan ditakdirkan Allah ms tu adeena tak pernah demam atau sakit selama 6 bulan sejak lahir (lgpun adeena tak duduk nursery, homecare lebih selamat tak gitu..)
jadi hati tenang sikit
sll sedapkan hati
"tak pelah adeena kecil asalkan dia sihat"
terfikir kalau masa tu adeena sakit2 n makin mengecil, confirm lg stress fikir x cukup susu ke ape
biasa la ibu muda (muda la kot twenties kan hahha) yg pertama kali jadi ibu
banyak konflik bagai
:p


Adeena at 5 months~ 


ok dipendekkan cerita
adeena suka pada makanan
walaupun berbadan kecil tp mmg cili padi
hehe alhamdulillah sbb aku tau ada budak yg x berapa pd makanan
jd harus lah bersyukur sbb tak perlu bersilat nk paksa makan kan
kalau anak x suka makan, dan x sihat
kan ibu bapa yg risau terlebih2..

adeena dan makanan
pada awalnya aku berikan fruit puree kat adeena
lepas tu bubur nasi
lepas tu bubur+ ayam
kemudian bubur+ayam +sayur-sayuran
itu lah rentetan2nya
lepas tu br try bg ikan, ikanbilis dlm bubur adeena tp xtau kenapa adeena lebih suka ayam
tu ms sebelum setahun,
ikan bilis dia mknn gitu2 je
ikan pulak aku bg ms nk dekat2 setahun
begitu juga telur walaupun kuning telur dah boleh bagi lagi awal sbnrnya tp dia luah balik
skrg ni dia suke pada ikan pulak
sesungguhnya ape yg anak suke tu sllnya dipengaruhi oleh ape yg ibu bagi
tapi jgn tak tau ada juga budak yg dah diperkenalkan dgn sayur tp tak minat jugak (nk buat camne kan, kena kreatif di situ dan belek buku pa&ma tgk resepi buat sayur corak2 bagai hahah menarik gak kan)
sayur-sayuran pun sama
semoga adeena suka pada mknn berwarna hijau sampai besar
asalkan dia tak memilih bila bg sayur, tu aku dah bersyukur
setakat ni bg benda hijau, dia makan je.

dan setiap ibu ada cara pemberian mknn tersendiri
dan setiap cara itu tidak salah
asalkan mknn tu berkhasiat dan sesuai utk bayi anda



Adeena at 9months~


adeena di nursery
sesunggunya aku pening
tak tau nk sediakan mknn ape utk adeena kat nursery
sbb adeena dah boleh mknn nasi biasa
tp bila bg bubur biasa, lg byk kuantiti yg dia makan
sudahnya sampai sekarang aku blend sikit mknn dia cthnye ayam
gigi depan dah penuh tp mkn bubur lg haha
tak tau la betul ke tak aku ni
tp rsnya asalkan dia makan, ok kot?
lagipun kalau bukan kat nursery adeena mmg mkn je nasi biasa cz terliur tgk mak bapak dia makan
kdg2 lepas mkn bubur dia, dia dtg ngendeng kat nasi mama n papanye..

kdg2  weekend bg nasi dan lauk tak blend pun hehe
cuma rs mcm dia mkn lebih sedikit dan sudahnye dia nk meratah lauk je lebih lepas tak nk mkn nasi
pastu isap air dlm ikan tu pastu luah..
ape kes
baik le mama blend confirm tak luah..

kat nursery rs nk bg dia sup sayur
tp confirm akan basi kot bile 2nd meal (mungkin leh bg utk mkn waktu tghari je kot)
tak confident dgn org nursery
takut mknn adeena basi
so aku bg bubur ayam je
balik rumah baru variasikan
ok kot.. huhu

hari tu pernah tanya nursery budak lain baya adeena mkn ape?(ms tu adeena setahun ++) nursery sediakan tak?
dia kata baby lain minumsusu and biskut baby jek..
erk??
musykil sgt
baby lain x lapar ke, minum susu je
ataupun cikgu tu igt adeena belum setahun lebih ke? ( cz ada org igt adeena ni 6-7 bulan, sampai hati kan teka 6-7 bulan haha)
tak tau la. tak de jwpn utk soalan ini.
jadi sekarang setiap hari la mama adeena sediakn makanan adeena utk nursery
sllnya akan masak utk 4-5 hari dan frozenkan
itu kalau bubur
kalau nasi biasa (yg lembut) + lauk2 tu, rs x smpai hati ni frozen kan.
tak tau la knp.
dulu ms nmpk adeena dah leh mkn nasi biasa, hari2 masak sbb tak buat stock frozen pun.
skrg ni bg bubur nasi jd mmg  sll buat stock utk frozen kan.

sebenarnya
kalau baby2 lain kat nursery tu dah start makan
teringin nk tanya ape yg ibu2 mereka bekalkan dan bagaimana yg menyenangkan mereka utk mrk handle
tp hampeh
haha

ps: sekarang ni adeena gilir2 tinggal rumah nenek dan nursery sejak dia demam hari tu, sbb nk mengurangkan risiko dia sakit walaupun penyakit sentiasa ada di mana2.
kalau adeena tinggal kat rumah nenek, mama dia tak risau sgt, g kerja pun hati senang :)




Tahun kedua..


Selamat Ulang tahun perkahwinan yang kedua
rasa macam baru semalam...
Semoga kekal abadi
insya Allah


ps: macam mana rasanya kalau dah ulang tahun kedua puluh?

Monday, September 26, 2011

Tunggu rajin

Hi all
wajah baru blog ni
tak sempat lg nk tukar font
sebab malas gila nk edit
sakit mata gak font kecil mcm ni kan
agak tak reti nk edit tp akan kuusahakan
links kengkawan pun dah ilang
penyakit M datang
bila nk edit balik ni?
Tunggu rajin.

Friday, September 23, 2011

pak guard ramah yang menyeramkan aku

Isnin lepas ada pak guard baru yg bertugas kat bhgn pilot plant ni
hari isnin hari tu dia tegur tanya aku pilot plant kat sblh tu buat amende
aku ckp xtau sbb tak terlibat dgn bgnn tu and aku bgnn lain
2 hari lepas pulak
ms tgh jalan dgn member, elok je lalu pondok pkcik tu, dia terpacul kua dr rumah dia tegur bg salam and jln seiringan dgn ktorg, tanye dah kawen blom, anak brp, tinggal kat mana. dekat member tu pun dia tanye , aku ckp dia blom ada anak lg, (konon dah kawen la)..tp member ni jujur ckp blom kawen lg..wadus..
ape kes nk tau sume tu kot ye ramah pun
seram hokey
kalau lalu pondok dia lepas park kete jln laju gila x nak tgk muka dia takut kena tegur
paranoid kan aku ni
mmg aku paranoid
walaupun dia mungkin sekadar ramah tp aku x suke ramah2 sgt
seram. bersangka baik tu ye jugak tp kena la berjaga2.
dah la aku balik lmbt skit dr org lain
yg lain bujang2 and lelaki kul 5 tepat dan cabut
aku ni kdg 5.30 x balik lg.
skrg ni x nak balik lmbt2 sgt..

Thursday, September 22, 2011

Milk Booster?? ye ke? hehe try dulu:)

Semalam try jus kurma pegaga keluaran Mazidah foods & herbs industries.
Beli online. Tak tau kat mana jual jus ni tapi di blog mrk kata ada dijual di farmasi, kedai2 jamu etc..
Baru sekali minum. semoga membantu menyihatkan tubuh badan dan milk booster 'akak! hehe
Walaupun rs dia cam ala2 jamu ok... ms minum tu igt kurma n pegaga semata rupanya ada 5 bahan lain:
Kismis
Habbatussauda'
Halia
Madu
Safron


*botol kanan ye*
Antara khasiat Kurma Pegaga ini ialah:
  1. meningkatkan kecerdasan tenaga dan minda (terutama pelajar)
  2. mengatasi masalah dalaman wanita
  3. membetulkan masalah haid
  4. menghilangkan keletihan (sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung)
  5. menambah susu ibu yang menyusukan anak
  6. mengatasi masalah stress dan batuk serta mengurangkan demam terutama kanak-kanak
  7. meningkatkan kesihatan untuk semua golongan
  8. menambah tenaga bagi lelaki dan ahli sukan
  9. sesuai diamalkan oleh pengidap darah tinggi dan tekanan darah rendah
  10. mengurangkan demam
Wah cam tlg iklankan pulak!


Sejak akhir2 ni dah 2x sakit kepala yg amat sblh kepala dan rs nk muntah.. aku migrain ke?? hrp minuman kesihatan ni membantu. insya Allah. ....


dan semoga dgn minum ni leh psiko diri sendiri haha..
(tapi pagi ni bila pam susu dpt la lebih skit susu haha psiko2, kite tgu dalm seminggu dua ni camne hasilnya)
Sekian.

Tuesday, September 20, 2011

jgn tanya aku soalan itu.

Saya tau dia tidak bermaksud
tapi sy tidak sanggup terbaca
~pendaftaran graduan- graduasi-jubah konvo~ lalalla i dont want to know!
bukan salah dia
tapi sebaiknya kite 'hide' kan je post yg tertentu
jadi takde hati yg terluka.
kann?
org kata solusi paling baik adalah jangan baca dan bersangka baik sesama insan

Ingin ku beterus terang (disini je boleh all out sobs)
jangan tanya banyak2 kali soalan bila aku akan grad, bila nk siap tesis, bila anak nombor dua oops
jgn tanya soalan ini buat semua org yg lmbt nk grad
jaga hati sesama insan dan selamat beramal!




Monday, September 12, 2011

taska

Di mana harus kumulakan kisah yg panjang ini? (peruntukan 15minit utk menaip:p )

mama Adeena mula bekerja 1 Jun.
Adeena, neneknya yg jaga selama sebulan.

1 Julai adeena masuk taska dekat rumah (sbb taska di pejabat dah penuh)
1st day dia ragam, lepas tu ok. mungkin belum biasa pd awlnya.
kat rumah, adeena payah tidur sendiri, kat rumah dia cari cik N kalau tdo malam..
kat rumah nenek, dia tdur buai. (kisah buai pun panjang, semooga tidak dipanjangkan)
kat nursery buai tak dibenarkan. (sedia maklum)
tapi nursery suruh bw bouncer.
bila kat nursery mama dia jd risau cukup ke adeena tdo.
risau dia ragam kalau cranky tidur terjaga.
tapi pengasuh dia kata dia ok.
pelik. sbb kalau kat rumah tdur x cukup, mula la dia buat perangai.

lepas bbrp minggu baru tau cerita.
mmg dia ok.
dorang letak je atas bouncer tp x bounce pun, bouncer statik je, dia akan tidur sendiri bila waktu tidur.
bagusnya camni.
itu kisah julai.
yg terbaru, Sept, pengasuh dia puji dia baik sgt kat taska, senang jaga, atr budak yg baik kot.
sukar dipercayai.
bukan bangga, tp kalau dah pernah jaga adeena ni baru tau belangnye hehe..

ranking manja dia paling atas dgn nenek, 2nd dgn mama dia, 3rd baru papa dia.
kat rumah tinggal kejap pun nangis( tp tinggal jugak, kalau x tak terbuat keje), kdg2 dia ok main sorang2, kdg2 dia akan nangis je carik kite kat dapur n sambung drama queen kat pintu dapur. tp kalau papa ade, dia duk dpn papa kat dpn, main mainan dia, mama leh tenang di dapur or buat keje rumah.

dan sejak masuk taska dia kerap sakit.
lung infection hari tu pun sbb ada budak lain yg sakit penyakit yg sama..
bbrp minggu lepas discharge hosp sakit balik (ms nk dekat raya)
lepas discharge nenek adeena kesian so offer jg dia sampai raya tp tak larat sbb adeena manja sgt dgn nenek, nenek x ter buat keje lain asik kena teman dia je (biasalah nenek2 x sampai hati tgk budak nangis) (sesetengah nenek)

kemudian hantar balik nursery, selsema n batuk n demam pulak. demam 2 hari, batuk n sesem berpanjangan sampai raya. dan sekarang sesema ada sikit lg x baik2. follow up check up kat KPJ hspital , paed bg ubat selsema yg lain.
alkisah.

taska adeena ok ke tak ok?
dari segi penjagaan ok kot..cuma risau dia asyik sakit..
selain dr suka pakaikan adeena minyak rambut (aku benci minyak rambut, cam budak busuk je)
tp tau dorang nk suro nmpk kemas kot sbb tu sume budak dipakaikannye minyak rambut
plus maybe sbb rambut adeena sikit, so pikir leh lebat kot
tp kite rasa pakai minyak liang sumbat ada la hahaha
kaum india, rambut mmg lebat, pakai la minyk sebotol pun tetap lebat(anugerah buat mrk)
ms adeena demam, pun nk pakaikan myk rambut, haruuuuuu, x ke lg panas kpala otak budak tu..tp kite dah tegur x yah pakaikan ms demam. skrg ni pun rs nk suro dorang x perlu pakaikan terus huhu..

Suka kalau ada dua org cikgu ni jaga adeena, cikgu fatimah n cikgu Ana. dorang jaga adeena mmg tiptop, siap pakaikan stokin  ms balik, selimut ms tidur, sapu minyak kat perut lepas mandi n diaper changing. ada penjaga baru ni, kite x dpt nk rank lg sbb budak muda, nmpk cam ok dgn adeena tp x setiptop cikgu senior tu.

ms adeena sakit nmpk adeena kurus, risau gak , adeena tak mkn ke, tp adeena mmg ms dia sakit dia x selera,
ni selsema dia makin ok, baru dia selera balik..
so abaikan aje yg tu..
adeena mmg jenis kecik, dia mkn byk time dia x sakit, tp tak gemuk2.

Adeena mmg elok tinggal kat nursery compre dgn pengasuh(cam nenek) sbb dia suke ramai orang, suke nk berkawan, kalau kena tinggal dgn cikgu kat taska pun dia ada kwn2 dia leh  main. sbb tu dia x meragam kat nursery. kalau ragam jugak tu ada lah keperluan dia yg tak dipenuhi.

ok lebih 20 minit hahaha








Tuesday, September 6, 2011

kembali bekerja

Sangat lemau sbb cuti raya yg terlalu lama
hari pertama bekerja sungguh tidak menyeronokkan
tapi semua digagahi juga sbb kalau tak settle, habislah.. kerja tetap kena kerja..

Cuti raya seminggu lebih mmg best walaupun tak la ke mana sgt pun
dan walaupun beraya kat sini je
mungkin sbb dah ada family sendiri, jd rasa ok je mn2 pun
hari selasa tp dah 'look forward' hujung minggu ;)
Gambar raya, haih jgn ckp, x tau sape yg snap tp gmbr x brp nak jadi.. sedeh betul..
esok kite upload je yg mana ada.

weekend ni, byk plan termasuk follow up check up adeena,
termasuk g jalan beraya dan termasuk juga ada yg nk bertandang kerumah
tp semua dlm perancangan lg..

ye hari ni baru selasa tp ckp psl hujung minggu hehe
nk buat mcm mana, itu je yg membuatkan hati gumbira:)
yg lain sume x brp menggembirakan hati, kerja, stok susu adeena, nursery adeena, tesis.. ok kerja jauh lebih menarik dr tesisku.. benda2 ni je yg bersawang setiap masa.

dan selebihnya harus diteruskan:)


Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011



Setiap manusia tidak lepas dari melakukan kesilapan dan khilaf. Kadangkala kita boleh memahami mengapa kadangkala tidak, dan di luar akal fikiran.

Sebelum tiada kesempatan ini, kite ucapkan



Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin buat semua



dari kami sekeluarga..



Sesungguhnya memaafkan itu sangat mulia dan menenangkan jiwa..



Selamat pulang ke kampung halaman bersama keluarga tersayang..


Wednesday, August 24, 2011

The eviction of my Adeena







Berikutan ada yang rs terganggu dan bg mengelak sebarang interpretasi yang pelbagai, kite telah edit balik post ni. diharap dpt mengurangkan spekulasi. sesunnguhnya tidak kusangka ada pembaca berfikir dgn mendalam.




Ok, cite ni memang basi, sy tau. tp sy nk jugak tulis.
Ala, baru je setahun, gamaknya kalau 10thn akan dtg maybe x igt details kan, ini pun cam ada lupa2 skit (sbb byk urat2ku putus ke? haha)

Alkisahnya kite ngendongkan baby selama 40 minggu.
jenuh la org bertanya bila nk bersalin, stress dibuatnya.
yang sabar jd tak sabar nk bersalin ok.
kite ni fulltime student merangkap suri rumah masa tu, jd hubby suh la duk rumah PIL sbb takut ape2 jadi kan, dia lak kerja shift.. so kite pun duduk la rumah PIL bbrp hari (tu pun lepas sesi takmo takmo duk rumah PIL hahaha).. ekeke plus office and hospital dekat dgn rumah PIL.

Masa 39 minggu 6 hari PIL ajak g carefour untuk jalan2 spy senang bersalin ( urghh sgt2 reluctant ) sbbnya rs cam agak tertekan bila ramai org kata sbb surirumah duk rumah je sbb tu baby lmbt keluar wpun dah engage lama dah.. blerghh..tp layankan ajer.. walaupun i ni rebellious, i sgt la sopan dgn PIL kan:p. Lepas jln2, PIL belanja mkn steambot pulak denkat ampang.. kat restoran sri tanjong ke dah x igt da tp JJCM pernah g situ.. (see 1 urat putus haha).. Memang sedap ( suke sos2 dia sedap2, byk choices).. tp mkn x byk pun sbb sibuk masak2kan bendalah2 tu dlm tmpt masak tu.. haha.. tp kite x mkn byk pun x pe, cz perut ketat ye.. almaklumlah baby amek tmpt.

Ms 40 minggu stay rumah sendiri cz hubby x keje shift, so mlm hubby ada kat rumah.. masa tu mmg rs cam hrp2 la baby ok, sll je count her movements dlm perut..siang tu g klinik, nurse suh keep track of the movements n cpt2 g klinik kalau rs lain..nurse bg a week kot ms tu.. Malam tu tidur je cam biasa. Lepastu kite pun tidur la dgn nyenyaknye.. Pukul 3 am terjaga, rs sakit perut, tp mild je la.. rasa cam memulas nk cherry berry tp sgt2 mild je and it stops, so i pun tidur balik hahaha.. boleh tak tidur balik?? mmg tak rs cam sakit nk bersalin and takde instinct itu contraction pun, sbb rs cam pernah rs je sakit cam tu ms tdur, tp x de ape pun.

Lepas tu, pukul 5 lebih terjaga lagi. Kali ni bila terjaga je rs sakit perut. ok rs sakit kali ni, mmg terus terpancar lah signal, aku akan bersalin.. terus ala2 terlompat dr katil. ok over kan, x terlompat la, camne nk lompat hubby kat sebelah, sblh lg dinding. kite turun katil n duduk berteleku tepi katil sambil tahan sakit. bila cek water bag leak, kite pandang air kat tangan and kejut huubby.. siap tanye dia "abg ni air ketuban ke eh?", hubby mamai2 tengok tangan and confidante je kata " eh air ketuban la tu".. .. ok skrg i tau kenapa org leh confuse tu air ketuban ke tak..

ok, back to the story, hubby g toilet. kite bgn dr tmpt melutut tepi katil tadi n nmpk air ketuban+darah kat lantai. nice. betullah nk bersalin ni. mata pandang jam loceng hubby kaler striking pink timing contraction. EH asal setiap 3 minit, setiap 2 minit, stiap 5 minit.. tak konsisten tp mmg selang bbrp minit. rs cam bukan ke yg sll baca kat blog org jarak contraction jauh2 dulu ke muahahaha.. ntah ape2..

sementara tgu hbby dlm toilet, boleh lg pk nk pakai baju ape hahaha, grab la baju maternity n pakai skirt.. teringat kisah aina tarik kain pelikat suami dia ms nk kua rumah sbb waterbag dah pop. so kena la take note, jgn pakai kain pelikat ok. haha. lepas tu terfikir yg kite kena makan utk tenaga. x tau nk mkn ape, teringat bun sardin dalm beg, and pati ayam brands. maka akak pun menutup lah idung ini (masak air dulu rendam dlm air bg suam cz lg rs x leh blah akak minum pati tu suhu bilik ) haha drama betol. dah agak2 suam, maka telan la pati ayam tu. Dalam kete kite telan la roti tu, tp disebabkan contaction yg selang bbrp minit tu, mmg sgt2 x lalu nk mkn ye.. rs cam appetite terus lost, sgt2 x nk mkn kalau leh, appetite zero. tp try telan jugak. oh ye ms tu pukul 5.50am rasanya ms gerak g hospital. tangan type sms kat mama " Ma., atie dah nk bersalin, otg g hospital." mama kata ms bc sms tu dia igt kite mmg dah nk bersalin, tp kite x tau pun kite dah nk bersalin ke blom cz x pnah rs kan.. main type je.








Mujur ms tu subuh ye, so hubby pecut cantik je...hehe..Hubby singgah rumah PIL, kunun2 nak amek bekal nasi, kununnya utk tenaga nk push nnt.. muahaha.. lawak. ms tunggu tu rs cam lama sgt, ye la tgh tahan sakit, maybe tgu bbrp minit je, tp i rs cam berkurun, last2 ckp kat hubby "abg x yah la bw bekal, rs cam nk bersalin sgt dah ni..". terus hubby menurut masuk kete n shoot g hospt. and siap langgar 2 lampu trafic lite. rsnya amek ms 15 minit kot dari rumah kami tadi.

Sampai2 kat hospital pukul 6 lebih, maybe 6.20, kena register bagai, tgu hubby park kete tp i tgu dia kat wheelchair. punye la lama ok! rupanya lepas2 tu baru tau hubby kata dia lama sbb x tau nk bw bag beju i skali ke bag baju baby je, 2, 3x dia patah balik..waduh2.. kite ni dah nk terbersalin..boleh pulak dia tak pasti cenggitu..

Smpai kat wad bersalin kul 6.40++, nurse cek bukaan dah 6cm ye.. hmm patutlaa sakit semacam je..mungkin yg terjaga tidur kat rumah tu contraction dari 3 ke 4 cm kot hehe . pandai je. kul 7am, 8 cm.

Masa contraction tu, tak perlu ckp lah.. tak tergambar dgn kata2 di sini. so x perlu ulas panjang. hubby kat sebelah, genggam je tgn dia ble contraction. bila dah 8 cm tu mmg perasaan nak push tu mmg ada, tp nurse kata xleh lg.. waduh2.. bila dah 9cm tu baru la nurse kata nk push skit2 boleh tp jgn push mengejut. aih cam la aku ada pengalaman push2 ni nk suh push skit push byk.. klaka pun ada bila igt balik..

dan stlh bbrp kali push dan episotomi (erk...),kul 7.20am keluarlah si kecilku dengan berat 2.70kg pada 28.07.2010. semua angka 7, birthday kite lah 25.7. nak gak dia lahir 25.7 tapi tak ditakdirkan :).. lil adeena kurus dan panjang, tp skrg ni nmpk cam x brp panjang. confuse. hehe.

Dengan keluarnya si kecil, selebihnya tinggal sejarah. part jahit2, cek jahitan, x yah la nk story .. haha cz to me bahagian tu la yg paling tak nak diingati. contraction lg ok n amek masa sekejap dari later part -_-"

dan selepas semua sudah, teringat ayah mertua sll pesan jgn duk rumah sorang2 ms tgu nk bersalin, bahaya.. kite fikir laa kalau nk bersalin bkn itu jam terus bersalin, amek masa gak kan.. tp rupanya in my case, tidak.. oh think again.. mmg sgt bahaya.. buat la kalau terbersalin dlm kete ke, dlm traffic jam ke, kat rumah sorang2 ke.. huhu..

dan bermulalah episod seorang ibu dan ayah yang pertama kali menjadi ibu dan bapa..






Tuesday, August 23, 2011

2011 beraya bertiga-tigaan

Ok.
Tahun lepas dah merasa beraya bertiga, tp sebab baru habis pantang ms tu jadi rasa macam x raya (haha)..lagipun my adeena kecil lagi. hehe boleh?

Jadi tahun ni rasa macam lebih2 lagi excited nak beraya bersama family.. haha rasanya setiap tahun akan excited kalau dah ada family sendiri.. feeling dia lain skit kalau beraya dgn family sendiri atau kalau belum ada anak.. rasa cam nk berjalan je ms raya tu.. hehe..

Ok, ckp psl raya tahun ni raya kat kajang je, rumah parents dekat kajang, rumah fam in law pun kat kajang, so dua2 g hari yang sama..cuma pagi raya kat rumah mertua.. mlm sebelum raya dan mlm hari raya kat rumah family sendiri..

Baju raya adeena before bulan pose lagi dah g beli hehe..untung2.. x mo bersesak2 dgn jutaan rakyat membeli belah.. dan baju krung adeena mak long dia dah bagi raya tahun lepas lagi, tp masa tu besar sgt baju tu, thn ni bru dpt pakai.. muat2 ok! tp yg x best mama n papa adeena pakai kaler kelabu, tp adeena kaler merahpeach.. nak bli baju kurung adeena yg sama kaler tp rs cam bazir pulak.. so what to do... pakai je lah.. heheh.. thn2 dpn kite sedondonkan diri ok! hehe

Ni entry pembukaan sbb dah lama x berblog walaupun sll je rs nk bercakap kat sini.

sll je pembukaan kan haha




Monday, May 16, 2011

Bedroom stories

Hmm bila tgk ad ni rasa berminat nk join contest frm ikea ni tp takde gambar tidur la pulak kan..
hehe sape2 yg ada gambar tdo comel dan cute, bley check this out :)


What's better than ending my night with a nice comfy bed? Tell #IKEABedroom your bedroom habits today!

Letak gmbr baby tdo pun bley kot rasanya. Nampak ramai yg upload baby pics :)

Thursday, May 12, 2011

at last!

ok, so they've called..
tak tau nak happy ke tak.. (happy la gak skit2 haha)
tapi yg best tak perlu apply cuti 4hari untuk g kenduri kawen sbb mula kerja 1 june..
sebelum start kerja ni kena lah hargai masa yg ada tgk anak membesar depan mata..
nanti weekend je la leh main dgn adeena..
hari biasa, balik kerja, harus adeena tdo kul 8 lebih..
wowwiee!! bbrp jam je masa banding dgn sekarang 24jam berkepit, almaklumlah surirumah sepenuh masa..
apekan daya, ibu kena kerja.. huhu..
boring2 kalau dgr org ckp nk tgk anak membesar dpn mata la ape lah, tp itulah realiti..
kena dah batang hidung sendiri..dush..
oh well.. life must go on.

Wednesday, May 4, 2011

kerja oh kerja




Ok sejujurnya, ai bukanlah suka sgt kerja muahaha..




tp pekerjaan adalah perlu untuk kehidupan :p




Walaupun offer letter dah dapat




dan sepatutnya dah mula kerja 1 april-takjadi-18 april-tak jadi lagi- sekarang-digantung tak bertali-tunggu panggilan mereka-katanye..




Dengar2 ada staf yang bermasalah-belum habis kontrak lagi, so ai tak boleh datang lapor diri lagi..




waduh2.. sampai bila nak tunggu. tak pernah dgr lg kes macam ni..




Dah call tanya, tp suruh tunggu je..




Sampai bile kah..




Blerghh..



Thursday, April 28, 2011

nine months old adeena





Happy 9 months old dear syg..






Adeenaku yg kuat makan segala-galanya tp x gila sgt minum susu... tp apa2 pun... Alhamdulillah.






Monday, April 25, 2011

finally!

Lepas fikir2, marilah kita mulakan hidup baru.. muahaha..

Dah lama create blog ni tp terbengkalai..


create ms preggy dulu.. sedeh x tulis pun citer preggy kan..ciput je ada.


Jadi sekarang kita mula kembali.. tp kali ni kita mulakan dari yang terkini..


blog ini adalah kepunyaan Pn. fatihah.


Seorang isteri, ibu kepada seorang anak, seorang pelajar (yang tak grad2 lagi) dan bakal bekerja..



Ini keluarga kami :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...