Tuesday, November 8, 2011

Bila bayi biasanya mula berjalan. ini bukan post ttg Adeena haha #2

Post kali ni mamadeena nk ckp psl development adeena dan sedikit informasi tentang " Bila bayi biasanya mula berjalan".

Mulanya mamadeena rasa risau bila adeena lambat berjalan dan sepupunya yg kini berusia setahun sebulan sudah mula berjalan pada usianya 9 bulan. sengat cpt kan??! pada usia tu adeena merangkak je.

dan lama kelamaan mamadeeena muhasabah diri LOL muhasabah diri ok
bahawa apa yg berlaku semuanya Allah yang ciptakan
dan bila fahami konsep ini dalam2
mamadeena jadi tak risau lagi
dan " just go with the flow"
dan plg penting bersyukurlah

dan bergerak dgn ilmu
kita akan rasa lebih yakin

dan baru minggu lepas mamadeena terbaca info di sini berkenaan
"when babies usually walk"
tu pun sbb adeena baru2 je melangkah setapak dua..
hehe pd usia setahun 3 bln baru adeena nk blajar jalan.

ok apa2 yg mamadeena type ni macam terjemahan dr link kat atas je.
ada bayi yg berjalan awal dan bayi yg berjalan lebih lambat.
50% bayi berjalan pd usia setahun dan selebihnya dalam 9 bulan hingga 16 bulan.
Faktor2 yg mempengaruhi perkembangan bayi berjalan bergantung pd 3 faktor iaitu



  • kekuatan otot

  • keseimbangan

  • temperaments (cara berfikir, tatatertib, karakter bayi)

dan yg paling menarik hati mamadeena faktor ke-3 yg mempengaruhi perkembangan bayi berjalan yg plg utama skali. faktor ni dah buat mamadeena tahu kenapa adeena baru nak berjalan.

copy and paste :p

"Late walkers are more likely to be content to entertain themselves with seeing and fingering fun than with motor accomplishments. A late walker goes through the crawl-cruise-stand-walk sequence slowly and cautiously, calculating each step and progressing at his own comfortable rate. When he does finally walk, he walks well."


"The early walker, on the contrary, may be the impulsive, motor-driven baby who has raced through each motor milestone before parents could get their camera ready. While there is no definite profile of early walkers, they tend to be high-need babies who early on left the lap stage and squirmed out of infant seats. Body type may also affect the age of walking. Lean babies tend to walk earlier. Early and impulsive walkers are often more accident-prone than their more cautious walking mates. "


dan di sini mamadeena simpulkan bayi berjalan dalam range 16bln adalah normal. kalau lmbt sikit pun normal ok. mama2 di luar sana yg risau, jgn risau lg ye. setiap bayi adalah unik :)

dan dgn ini mamadeena declare 'honeymoon' mamadeena bakal berakhir. hrp2 adeena dah pandai jln pun dia behave, malas mamadeena nk kejar2 ni hehe.

oh ye. adeena dah jln byk langkah dah. tp dia pegang kain/ baju baru dia nk jalan. kalau x de kain, or barang, dia x pulak nk jalan. dia rasa selamat pegang barang ke?? so ktorg sll bg dia baru dan ckp kat dia dia stand up n walk *jd pompom parents cheer adeena utk jalan hahah* hehe.. xpe la adeena nk pegang barang sambil jalan, asal itu boleh latih adeena. hehe.

Aaaah so cute lah babies berjalan kan. terkedek2. ahha.







3 comments:

encik azuwan said...

zaheen pn xjln lg.tp selalu ajak aku bw die jln naek turun tangga.bongkok tiga aku kalo ini berterusan.

Melissa Mazlan said...

sangat setuju kak! saya pon x letak aryssa dalam walker. biar dia sendiri nak jalan..no forcing:) biar lambat asalkan natural;)

f a t i h a h said...

azuwan~ laa ye ke. mencabarnye pimpin naik turun tangga! ckp kat zaheen ayah fenat2.. hehe

mel~ ye betul;) nnt dia tau sendiri bila nk jalan tu. hehe.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...