Tuesday, December 13, 2011

Pegedil si kecil

Post ni dah lama tak terpublish.
Rasanya dah sebulan lebih kot.
Masa tu mamadeena buat mashed potatoes (konon utk adeena ahha)
tp mashed potatoes tu terlebih garlic so mamadeena simpan je dlm peti.
Dia suatu hari yg indah mamadeena teringin makan soto.
jadi mlm tu buat soto dgn bersungguh2 haha.
Nmpk ada mashed potatoes teringat nk buat pegedil
walaupun dah letak garlic ( mama mamadeena x letak garlic pun dlm pegedil) tp mamadeena belasah je hehe

soto was a hit.
Hahah! bagi bertiga lah.
tapi tak leh lawan soto mama mamadeena (to me)

Mamadeena buat pegedil utk soto dah frozen selebihnya utk kudapan adeena. Cheh. kudapan la sgt.
Tgk2 papa dia yg bedal banyak
Disebabkan pegedil ni lain dr yg lain, rasa dia mmg lain dr yg lain jugak.
Buat pegedil ni senang je.
mamadeena share resepi ok.

  • Mula2 rebus 5 biji kentang dan tumbuk. (Mama mamadeena sllnya goreng kentang yg di potong kiub sblum ditumbuk). Lepastu masukkan cheese (mamadeena guna sekeping cheesedale dan bawang putih (ok x ltk bwg putih & cheese pun x pe je tp sbb mula2 buat mashed potatoes kan haha). Then put aside.
  • Sangai 1 sudu besar jintan manis, satu sudu besar jintan putih dan satu sudu besar ketumbar dan blend. (ada yg dah siap blend jual kat tesco tesci). Put aside.
  • Tumis 2 biji bawang besar dan satu sudu kecil rempah yg dah disangai td (jgn byk sgt nnt terlebih rasa pulak). bila dah masak dan baik bau, masukkan daging hancur (ramly pon boleh, mamadeena guna daging korban sbb kebetulan ada tp leceh skit lah hehe). Tutup api dan gaulkan dgn adunan kentang td. gaul dgn daun sup atau ape2 sayur cthnya florets brocolli cincang / carrot kalau nk buat kudapan. Kalau utk soto mamadeena letak daun sup je. hehe. Sebelum ltk daun sup, letak gula sedikit (1 sudu kecil atau kurang)dan garam tp jgn masin sgt sbb kalau nk mkn dgn sup baik kurangkan masin sbb sup dah masin. pandai2lah balance rasa ok. agak2 lah gula tu cz kentang kan dah manis ehhe. rasa dulu adunan ye.
  • Masukkan sebiji putih telur supaya senang nk bentukkan. Lepas bentukkan celup dlm kuning telur yg diasingkan td dan goreng! Dah siap!. Leceh skit. Oh ye rempah yg lebih td leh buat masak sup soto kalau nk buat soto. mamadeena buat camni sbb ms tu nk terus buat kuah soto.. kalau x buat soto, ambil 1 sudu kecil setiap rempah tu je.
  •  Tunggu org suap.

    Tak sabar2sampai nk masuk muka dlm mangkuk. Mengada2 nak campur nasi, ayam pegedil sekali suap kalau kite bg nasi je. 

    Penuh mulut tgk papabear makan.



    Sekian. hehe.

2 comments:

jiwa sifar said...

kena try ni kt zaheen.haha.

Unknown said...

sila2.. rempah jgn byk sgt k. mild2 je baru sedap ;)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...